Vánoční

Vinné pečivo (Bažantovi)

28kdg hladké mouky 28dkg másla 10dkg mletých mandlí 2 žloutky 6 lžic bílého vína špetka soli Vypracujeme těsto a necháme 1 hod. odpočinout (nejlépe přes noc v lednici, jako každé vánoční těsto). Vyválíme a vykrajujeme různé malé tvary. Pečeme při 170°C cca 12 min. Obalujeme v moučkovém cukru.

Vanilkové rohlíčky (Bažantovi)

20dkg mouky 15dkg másla 5dkg cukru 5dkg mletých oříšků Vše spojíme a tvoříme rohlíčky. Pokud se drolí, přidáme žloutek (nedoporučuji, rohlíčky potom nejsou tolik křehké). Upečené (cca 9 min ve středně vyhřáté troubě) obalujeme v pudrovém cukru, do kterého jsme přidali tlučenou vanilku nebo...

Žloutkové řezy (Bažantovi)

21dkg másla 21dkg cukru ušleháme přidáme 21dkg mletých oříšků, 11dkg hrubé mouky a z 5 bílků sníh. Těsto rozprostřeme na plech - upečeme - ještě horké poléváme polevou: 22dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 5 žloutků - utřít. Krájíme, až poleva ztuhne, nejlépe větším kolečkem, z kterého ukrojíme dalším...

Tatíčkovo cukroví / Masarykovy placičky (Bažantovi)

20 dkg hladké mouky 14 dkg másla 6 dkg cukru 1 lžička kakaa 1 balíček vanilkového cukru 1 balíček lískových oříšků Oříšky namočíme přes noc do vody nebo do rumu. Druhý den vypracujeme těsto ze všech ingrediencí a přidáme do něj vodou nebo rumem nasáklé oříšky; těsto zabalíme a dáme přes noc opět...

Vánoční perníčky (Zdražilovi)

těsto: 400g hladké mouky 75g Hery 2 vejce 140g práškového cukru 2 lžíce rozpuštěného medu 1 kávová lžička jedlé sody 7 tlučených hřebíčků, 1 kávová lžička anýzu, 1/2 kávové lžičky skořice, špetka badyánu (nebo tři kávové lžičky perníkového koření) 2 lžíce kakaa Těsto dokonale vypracujeme, až je...